Σύνδεση Πελατών

icon of user
Σύνδεση Πελατών icon of user

Η σωστή τοποθέτηση της σχολικής τσάντας

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες και τα σχολεία ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους. Ένα από τα σημαντικότερα σχολικά αξεσουάρ, αν όχι το σημαντικότερο εργαλείο για όλους τους μαθητές, είναι η σχολική τσάντα. Σιγά σιγά, μικροί και μεγάλοι μαθητές επισκέπτονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία τα καταστήματα για να επιλέξουν τις τσάντες που επιθυμούν.

Η αλήθεια είναι πως οι σχολικές τσάντες είναι πάντα πολλές, πολλοί είναι ωστόσο και οι μαθητές αλλά και οι γονείς που δεν γνωρίζουν πως ακριβώς πρέπει να τοποθετείται η σχολική τσάντα στην πλάτη του μικρού μαθητή. Αποτέλεσμα της άγνοιας αυτής είναι να δημιουργείται έντονος πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ,στους ώμους ακόμη και στη σπονδυλική στήλη, η οποία αποτελεί τον κορμό ολόκληρου του σώματος.  Η πιθανή επιβάρυνσή της από μια πολύ βαριά ή στραβά τοποθετημένη τσάντα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τους κανόνες για την σωστή χρήση της σχολικής τσάντας.




Εννοείται πως όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα πολύχρωμα σχέδια και τους αγαπημένους  ήρωες που εμφανίζονται στις σχολικές τσάντες. Τα βασικά όμως χαρακτηριστικά που πρέπει όλοι μας να προσέξουμε είναι η σταθερή και επενδυμένη πλάτη η οποία πρέπει να εφάπτεται σε απόλυτη ευθεία με την πλάτη του παιδιού και οι ενισχυμένοι ιμάντες που πρέπει να φορεθούν φυσικά και οι δύο. Η λειτουργικότητα και η ασφάλεια μας ενδιαφέρει σίγουρα περισσότερο από την μόδα!

Εξίσου σημαντικός είναι επίσης και ο κανόνας που ορίζει το βάρος της σχολικής τσάντας. Το σακίδιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ζυγίζει περισσότερο από το 15% του συνολικού σωματικού βάρους του παιδιού. Αν για παράδειγμα το παιδί ζυγίζει 20 κιλά, το σακίδιο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 κιλά! Καλό είναι να αποφευχθεί η προσθήκη περιττών πραγμάτων που μπορούν να προσθέσουν επιπλέον βάρος στην σχολική τσάντα, καθώς η γραφική και καλλιτεχνική ύλη έχει ήδη μεγάλο βάρος και όγκο. Ακόμη, το μέγεθος του σακιδίου δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό για τον μαθητή. Το σακίδιο πρέπει να τοποθετηθεί, όπως αναφέραμε, και με τους δύο ιμάντες και να εφαρμόζει καλά στην πλάτη χωρίς να κρέμεται πολύ χαμηλά στην μέση ή να τοποθετηθεί πολύ ψηλά στις ωμοπλάτες. Η ιδανική τοποθέτηση του σακιδίου θεωρείται σύμφωνα με τους ειδικούς, 5 εκατοστά πάνω από την μέση. Πέρα από τη σωστή τοποθέτηση της τσάντας ,ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η σωστή τοποθέτηση βιβλίων και τετραδίων στο εσωτερικό της. Παραδείγματος χάρη αν το παιδί έχει οκτώ βιβλία τα πρώτα τέσσερα πρέπει να τοποθετηθούν στην πλάτη, δηλαδή στην πρώτη θήκη της τσάντας και τα υπόλοιπα στην εξωτερική θήκη. Ανάμεσα από αυτά θα πρέπει να βρίσκονται τα τετράδια.


Τέλος, προσπαθήστε να διευκολύνετε τα παιδιά κατά την μετακίνησή τους από και προς το σχολείο. Σε περίπτωση που οι μαθητές μετακινούνται στο σχολείο με κάποιο μέσο, υπενθυμίστε τους να μην φορούν στην πλάτη την τσάντα κατά την διάρκεια της διαδρομής, προκειμένου να γλιτώσουν από το περιττό βάρος. Μία άλλη λύση είναι και οι τσάντες με ροδάκια οι οποίες αφαιρούν μεγάλο βάρος από την πλάτη του παιδιού και είναι ευκολότερες στη μετακίνηση. Εάν οι μαθητές μετακινούνται πεζοί, τονίστε τους κανόνες για την σωστή χρήση της τσάντας και την σημασία που έχουν για να μην πονάει αργότερα η μέση, η πλάτη και άλλα σημεία του σώματος!


Σας περιμένουμε λοιπόν στο ΣΥΜΜΕΤΡΟ αλλά και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα  www.symmetro.com.gr για να διαλέξουμε μαζί την κατάλληλη σχολική τσάντα για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές! Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!


Συντάκτρια : Κατερίνα Σφυράκη

Πηγή : 
Papadimitriou, S., 2020. 5 Tips Για Τη Σωστή Χρήση Σχολικής Τσάντας.[online] https://ithacachiropracticcenter.com/5-tips-για-τη-σωστή-χρήση-σχολικής-τσάντας/ [Accessed 2 September 2020].